Data provider
Budapest University of Technology and Economics, Department of Applied Biotechnology and Food Science, Environmental Microbiology and Biotechnology Group
Contact details
General information about the waste or by-product
- 02 WASTES FROM AGRICULTURE, HORTICULTURE, AQUACULTURE, FORESTRY, HUNTING AND FISHING, FOOD PREPARATION AND PROCESSING
- HUF
- konzervgyártásból
- lesztő és élesztő kivonat készítéséből, melasz feldolgozásból és fermentálásból származó hulladékok
- 02 03 99 wastes not otherwise specified
A keményítő üzemekben a keményítő burgonyából való extrakciója során keletkezett fehérjetartalmú oldat. A keményítőszemcséket a gumó sejtjeiben találjuk meg, amelyeket gyümölcsvíz vesz körül. A burgonyakeményítő-gyártásban a sejteket mechanikus úton zúzzuk szét, a szabaddá váló keményítőszemcséket különválasztjuk a rostrészektől és a gyümölcsvíztől.
A burgonyakeményítő-gyártás műveletei a következők:
- a burgonya tisztítása, mosása
- reszelés, zúzás
- a keményítő kimosása
- a nyers keményítő tisztítása, finomítása
- a keményítőtej víztelenítése és szárítása
Mieczys³aw Pa³asiñski (2005) Technology of Carbohydrate Processing (in Polish). Polish Society of Food Technologists, Ma³opolska Branch, Kraków, pp. 63 - 76.
Characterisation and concentration of the chemical substances
- Other inorganic chemical compounds
- sodium
- Other inorganic chemical compounds
- potassium
- Other inorganic chemical compounds
- calcium
- Other inorganic chemical compounds
- chlorine/chloride
- Other inorganic chemical compounds
- sulphate
- Other inorganic chemical compounds
- nitrate
- Other organic chemical substance
- Other organic chemical substance
- Other inorganic chemical compounds
- nitrogen (total)
- Other inorganic chemical compounds
- ammonia/ammonium
- Other organic chemical substance
Main characteristics of the waste/ by-product
Főként szénhidrátokat, fehérjét és zsírt taralmaz, elenyésző szervetlen só tartalma mellett 75-80%-ban vizet tartalmaz.
Forrás:Cheng Fang, Kanokwan Boe, Irini Angelidaki (2011) Biogas production from potato-juice, a by-product from potato-starch processing, in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) and expanded granular sludge bed (EGSB) reactors, Bioresource Technology 102(10), pp. 5734-5741.
Physico-chemical properties of the waste or by-product
Szántóföldek öntözésére használható.
Forrás: http://www.epito.bme.hu/vcst/oktatas/feltoltesek/BMEEOVKMHT1/01.pdf
Biogáz üzemben fermentálható.
Forrás: Cheng Fang, Kanokwan Boe, Irini Angelidaki (2011) Biogas production from potato-juice, a by-product from potato-starch processing, in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) and expanded granular sludge bed (EGSB) reactors, Bioresource Technology 102(10), pp. 5734-5741.
Magas fehérjetartalma miatt állati takarmányozásra alkalmas.
Forrás: Harmen J. Zwijnenberg, Antoine J.B. Kemperman, Marcel E. Boerrigter, Martin Lotz, Jan F. Dijksterhuis, Poul Emil Poulsen, Geert-Henk Koops (2002) Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration, Desalination 144(1–3), pp. 331-334.
Szerves savak előállítására alkalmas.
Forrás: Tarek Dishisha, Åke Ståhl, Stefan Lundmark, Rajni Hatti-Kaul (2013) An economical biorefinery process for propionic acid production from glycerol and potato juice using high cell density fermentation, Bioresource Technology 135, pp. 504-512.
Hazards of the waste or by-product
Potential utilisation in soil
Harmen J. Zwijnenberg, Antoine J.B. Kemperman, Marcel E. Boerrigter, Martin Lotz, Jan F. Dijksterhuis, Poul Emil Poulsen, Geert-Henk Koops (2002) Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration, Desalination 144(1–3), pp. 331-334.
http://www.starch.dk/isi/papers/TM3%20Potato%20Juice%20EB.pdf
Viszonylag magas a kálium tartalma.
Cheng Fang, Kanokwan Boe, Irini Angelidaki (2011) Biogas production from potato-juice, a by-product from potato-starch processing, in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) and expanded granular sludge bed (EGSB) reactors, Bioresource Technology 102(10), pp. 5734-5741.
Újabban alternatív műtrágya pótló adaléknak használják magas N, P és K tartalma miatt.
Forrás: http://www.starch.dk/isi/papers/TM3%20Potato%20Juice%20EB.pdf
Szerves anyag tartalmán keresztül hozzájárulhat a szerkezeti humusztartalom növeléséhez.
Harmen J. Zwijnenberg, Antoine J.B. Kemperman, Marcel E. Boerrigter, Martin Lotz, Jan F. Dijksterhuis, Poul Emil Poulsen, Geert-Henk Koops (2002) Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration, Desalination 144(1–3), pp. 331-334.
Szénhidrátokat, zsírokat, fehérjét tartalmaz, a termesztőközeg nedvességének beállítására alkalmas lehet.
http://www.starch.dk/isi/papers/TM3%20Potato%20Juice%20EB.pdf
Folyékony.